Verzwaringsdekens worden steeds populairder. Ze verminderen stress, zorgen voor een diepere slaap en het kan zelfs bij psychische of lichamelijke klachten verhelpen. Maar wat zit er nou eigenlijk in een verzwaringsdeken? Om de vraag te beantwoorden wat er in een verzwaringsdeken zit, komen we ook meteen op een van de meest gestelde vragen van onze klanten: Is een verzwaringsdeken warm. Dus lees jij verder over de vulling van de verzwaringsdeken?

Er zijn verschillende materialen om een verzwaringsdeken mee te vullen. Zelf gebruiken we alleen maar verzwaringsdeken granulaat van micro glasparels. We zullen alle manieren hieronder kort bespreken, om vervolgens uit te leggen waarom wij voor de hypoallergene glaskorrel hebben gekozen.

Mogelijke vullingen voor verzwaringsdekens:

 • Kunststof granulaat:  Dit is het meest gebruikte vulmateriaal. Plastic poly pellets zijn gemaakt van 100% polypropyleen en, naast dat het gebruikt wordt voor het vullen van verzwaringsdekens, wordt het ook gebruikt als basis voor knuffels om ze rechtop te laten zitten. Het is dus plastic dat volledig veilig is. Het voordeel van poly pallets is dat het een stuk minder prijzig is dan glasparels. Net als glasparels kunnen ook poly pellets gewassen worden. Het kan echter zijn dat je de poly pellets hoort ritselen wanneer de deken dicht tegen je oor ligt. Een ander nadeel is dat de poly pellets slechter zijn voor het milieu. Deze granulaat voegt warmte toe, waardoor de zware deken snel als “warm ervaren wordt”
 • Zand: Een andere optie is het gebruik van zand. Dit is een goedkoop alternatief als vulling voor een verzwaringsdeken. Nadeel van zand is dat je dit niet zomaar kunt uitwassen. Bovendien kan zand de stiksels beschadigen waardoor de deken als het ware gaat lekken. Er loopt dan vulling uit de verzwaringsdeken. Als laatste laat zand zich moeilijk gelijkmatig in de deken verdelen. Eigenlijk kun je beter geen zand als vulling gebruiken.
 • Rijst: Voordelen: Overal te koop, niet duur, kan vocht opnemen en daarna weer drogen.
  NADELEN: Het kan vocht opnemen en dus schimmelvorming en bacteriegroei veroorzaken, je kan de deken NIET wassen, het is absoluut niet hygiënisch!
 • Bonen/erwten: Voordelen: Overal te koop, niet duur.
  NADELEN: Neemt moeilijker vocht op, maar onder de juiste omstandigheden van vocht en warmte kunnen bonen ontkiemen, bacteriegroei en schimmelvorming liggen op de loer en ongedierte wordt aangetrokken. Kan NIET gewassen worden!
 • Zaden: Voordelen: Je kan ze (sommige) verwarmen in de magnetron. (leuk voor een warmtekussen.)
  NADELEN: Duurder, moeilijker te verkrijgen, niet wasbaar en kunnen onder de juiste omstandigheden ontkiemen. Bacteriegroei, schimmelvorming en aantrekken van ongedierte ligt op de loer.
 • Hypoallergene glaskorrel: Micro glasparels lijken qua uiterlijk op wit zand of op zoutkristallen. De glasparels zijn helemaal glad en voelen natuurlijk aan. Microparels zijn makkelijk wasbaar, niet vatbaar voor vocht en bacteriën en zijn hypoallergeen. Ze zijn een goed alternatief in het geval je gevoelig bent voor plastic poly pellets. Dit milieuvriendelijke alternatief voor poly pellets wordt wel direct beschouwd als het duurdere vulmateriaal. Aan de andere kant zijn de glasparels dan weer zwaarder dan plastic poly pellets wat maakt dat er in totaal minder parels nodig zijn om hetzelfde gewicht te realiseren. Hierdoor zal je deken dunner en minder omvangrijk zijn.

Wassen

Doordat SlaapSter gebruik maakt van een hypoallergene glaskorrel, kunt je de dekens met de hand of tot 40 graden in de wasmachine wassen. Bij wassen in de wasmachine is het vooral belangrijk om te checken of je wasmachine het aankan, omwille van het gewicht Een verzwaringsdeken kan niet in de droger.

Is een verzwaringsdeken warm?
Dit is een van de meest gestelde vragen door onze klanten.

De vulling maakt verschil voor hoe warm de deken is. Een deken met alleen granulaat zonder andere vulling of voering blijft vrij koel, en is dus ook geschikt om in de zomer te gebruiken. Het kan zelfs koud zijn als je er geen andere deken bij gebruikt. In de zomer is dit dan weer een heel groot voordeel als je niet kunt slapen zonder een deken over je heen, maar een gewone deken te warm is.