Informatie

Waarom is een goede nachtrust belangrijk voor ons?

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft slaapproblemen, blijkt uit een enquête van het CBS. En dat terwijl slapen zo belangrijk is voor je dagelijks functioneren en je gezondheid. Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten.

Weinig slapen heeft het gevolg dat je minder goed functioneert overdag. Je kunt je minder goed concentreren, maakt meer fouten en je bent wat labieler dan normaal.

Wanneer je consequent minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dit grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Je kunt te weinig uren slapen, maar je kwaliteit van slapen kan ook niet goed zijn. Da breng je wel de nodige 8 uur door in je bed, maar wordt je evengoed niet uitgerust wakker. Een slechte slaapkwaliteit heeft impact op je organen. Langdurig slaaptekort geeft meer kans op obesitas, de ziekte van alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.

Een goede nachtrust heeft ook een positief effect op ons brein, maar waarom is dat zo?

  • ’s Nachts worden je hersenen gespoeld. Dit reinigt je brein. Er stroomt ’s nachts 60% meer hersenvocht door je brein dan overdag. Dit vocht transporteert voedingsstoffen en draagt bij aan groei en herstel. En het voert afvalstoffen af.
  • Goede slaap verkleint de kans op alzheimer: een van de afvalstoffen die tijdens de slaap worden afgevoerd, is bijvoorbeeld bèta-amyloïd. Dit is een eiwit dat sterk wordt geassocieerd met de plaques die zich in de hersenen vormen bij de ziekte van Alzheimer. In de wetenschap zijn er voorzichtige aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen slaap en vormen van dementie zoals alzheimer. Zo verloopt het ziektebeeld doorgaans sneller bij mensen die slecht slapen.
  • Rust, herstel en onderhoud: de doorbloeding van een orgaan als de huid neemt in de nachtelijke uurtjes toe met een factor 10.000. Verondersteld wordt dat deze extra toevoer van bloed nodig is voor optimaal herstel en onderhoud.

In de nacht ontstaat er letterlijk meer ruimte in je brein.

Door goed te slapen neig je minder snel naar ongezonde voeding en heb je meer energie om te gaan sporten. Oftwel, je komt in een positieve vicieuze cirkel terecht. Oke, leuk om te weten… hoor ik je denken. En heel frustrerend als je wel probeert om goed te slapen, maar je lichaam wil niet. Maar wat zijn nu goeie tips om snel in slaap te vallen en heerlijk door te slapen?

  1. allereerst is het belangrijk dat je je slaapschema kent. Oftewel; elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en wakker worden. Als je slaap een regelmatig ritme heeft, zal je biologische klok synchroon lopen en al de andere lichamelijke functies soepeler verlopen.
  2. Stop met cafeïne vanaf 14:00. Cafeïne is een stimulerend middel en het voorkomt dat je inslaapt, het heeft een halfwaardetijd van ongeveer 6-8 uur.
  3. Vlak voor het slapen sporten kan een negatief effect hebben op je slaap.
    Je lichaam heeft 2-3 uur nodig om te herstellen van het sporten. Je hartslag en kerntemperatuur moeten zakken.
  4. Alcohol laat ons makkelijker in slaap vallen, maar helaas zorgt het in de tweede helft van de nacht voor een lichte slaap en veel onderbrekingen. Voor je brein zijn deze vele onderbrekingen niet fijn en verstoort je bioritme en herstel.
  5. Ga in de ochtend naar buiten. Elke ochtend naar buiten gaan zorgt voor een reset van je bioritme en een betere aanmaak van melatonine in de avond.

Daarnaast speelt stress/spanning een belangrijke rol in het slapen. Om sneller in slaap vallen én heerlijk doorslapen kunnen ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan een belangrijke rol spelen.

Dit zal wellicht helpen om beter te kunnen ontspannen, voordat je gaat slapen.

  1. Pieker je veel of heb je last van angstige gedachten als je in bed ligt? Ontspanningsoefeningen helpen om jezelf tot rust te laten komen. Er zijn veel verschillende ontspanningsoefeningen tegen stress en angst, maar ademhalingsoefeningen en (schaapjes) tellen werken vaak goed.
  2. Ontspan je spieren bewust: gespannen spieren zijn vaak het gevolg van stress (de vecht- of vluchtreactie in je lichaam is dan geactiveerd). Door je spieren te ontspannen, geef je je hersenen het signaal dat het gevaar geweken is. Yoga is een hele effectieve manier om gespannen spieren te ontspannen.
  3. Verander je avondroutine. Beperk een paar uur van tevoren teveel kunstlicht (dit verstoort je melatonine aanmaak) en prikkels (zoals van een spannende serie). Je hersenen blijven zo te actief en moeten deze prikkels verwerken. Doe een paar uur voor je gaat slapen de tv uit en leg je telefoon weg.
  4. Voeding speelt een belangrijke rol in je nachtrust. Echte aanraders zijn amandelen, omdat die naast tryptofaan (heeft een kalmerend effect en is een voorloper van gelukshormoon serotonine) ook rijk zijn aan magnesium (werkt ook kalmerend en ontspant gespannen spieren).

Naast al deze tips voor een betere nachtrust zijn er ook geuren die een kalmerende werking hebben, waardoor ze slaap bevorderend kunnen werken

<<Lees hier meer over onze slaapgeurtjes>>

Lukt het toch nog niet om goed te slapen? Probeer dan nu 30 dagen vrijblijvend onze vezwaringsdekens

<< Lees meer over onze verzwaringsdekens>>

Wij wensen jouw een hele goede nachtrust!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *